Üdvözlünk Debrecen Open Data Platformján

  • Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le semmiről!

Debrecen csatlakozik a nemzetközi Open Data mozgalomhoz.

Debrecen városa elhivatott amellett a nemzetközi trend és jó gyakorlat mellett, miszerint a Smart városok strukturáltan megosztanak adatokat, adatbázisokat a világgal. Bízunk  abban, hogy mindezt az élelmes vállalkozók a helyi gazdaság fellendítésére fogják használni. Ezt a trendet nyílt adat (open data) mozgalomnak hívják.

Mi is az az Open Data?
A magyarul nyílt adatként definiált fogalom olyat adathalmazokat takar, amelyek egy online felületen összegyűjtve és csoportosítva bárki számára elérhetőek. A most debütáló Debrecen Open Data portál a várossal kapcsolatos nyílt adatok hivatalos gyűjtőhelye.

Mire jó az Open Data?
A nyílt adatok olyan, eddig jobbára kihasználatlan erőforrást jelentenek, amelyek felhasználási lehetősége szinte végtelen. Open data alatt soha nem bizalmas adatok nyilvánossá tételét értjük, hanem olyan közérdekű információkat, amelyeket egy városvezetőség és az adott városban működő vállalatok az évek során egyébként is kommunikálnak a nyilvánosság felé, vagy tervezik azoknak bemutatását. Az egy helyen elérhető adatok elemzésével, feldolgozásával olyan összefüggéseket vehet észre bárki, amellyel új szolgáltatások születhetnek, vagy már meglévő szolgáltatások javulhatnak. A McKinsey Global Institute elemzése szerint az open data a világon évi 3 ezermilliárd USD gazdasági értéket képvisel.

Felhasználására következzen egy egyszerű példa. Ha a debreceni Méliusz könyvtár publikálja az Open Data portálon a kölcsönzési információit az elmúlt egy évről, elképzelhető, hogy az olvasók érdeklődési köreit elemezve és feldolgozva olyan kulturális programokat szerveznek majd a városban, amelyek az eddigieknél látogatottabbak lesznek. Ez pedig egyből pozitív hatással lehet a helyi gazdaságra az eltöltött vendégéjszakák számán keresztül. Open data a nagyvilágban Európában Amszterdam, London és Barcelona lehetnek remek példák, a tengerentúlról pedig New York az egyik legjobban említésre méltó: 13.000 féle adatsorral rendelkező open data oldaluk a mai napig is folyamatosan frissül. London, amikor publikálta a tömegközlekedési adatait, több mint tíz, különféle igényeket kielégítő menetrendapplikációt fejlesztettek ki belőle lelkes programozók. Hiszünk abban, hogy ha akkora metropoliszok, mint New York vagy London képes adatokat összegyűjteni és elérhetővé tenni, akkor Debrecen is képes lesz rá a fent felsorolt előnyök érdekében. Még egyszer, az open data nem más, mint egy új szemlélet, hogy a rendelkezésre álló információk megosztásával ezt az eddig rejtett erőforrást is kihasználjuk, melyen keresztül nőhet a város hatékonysága és a gazdaság is élénkülhet.

Open Data Debrecenben
Debrecen Open Data oldala (opendata.debrecen.hu), mintegy gondolatindítóként négy adathalmaz publikálásával indul: nagyfelbontású digitális fényképek Debrecenről, Debrecenből induló és érkező repülőjáratok menetrendje, Debrecen lakosságának 2013-as megoszlása kor és nem szerint valamint a debreceni sportuszoda látogatottságának adatai az elmúlt egy évben. A felhasználókra és egyúttal a piacra bízzuk, hogy ezeket az adatokat hogyan és mire lehetne a továbbiakban felhasználni, valamint várunk visszajelzéseket, ötleteket, hogy milyen más adatsorok megosztása lehet fontos a debreceniek számára az opendata@edc.debrecen.hu e-mail címre.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*